•  

   

  www.reikitanfolyamok.hu www.reiki.org.hu
  www.mature-reiki.hu   
  www.usui.hu


     

  Publisher: Sipi46   Bp
  Web mindenes: Sipi

    

      BESZÁMOLÓK

   -- a teljesség igénye nélkül -- az életünk eseményeiről. Részletesebben a Facebook oldalunkon olvashatsz

   

   

  NAGY  RENDEZVÉNYEINK


   

        2014 JÚLIUS 2-6: REIKITÁBOR és TALÁLKOZÓ az EVERNESS alatt

           

  REIKITÁBOR és TALÁLKOZÓ az EVERNESS alatt a MaTURE mesterei szervezésében!

   PROGRAM:

  • Minden délelőtt 10 - 14h közös reikizés a ReikiSziget sátorban (3 masszázságy és 3 fektető)
  • Délutáni előadás és workshop 15-18h
   • Sz: Kövesi Péter -- Reiki és más energetikai módszerek - előadás és beszélgetés
   • Cs: Kövesi Péter -- A reiki a lelki problémák kezelésében - előadás és beszélgetés
   • P:   Kálazi Ági -- Szívtánc
   • Sz:  Kálazi Ági -- a belső béke megteremtése
   • V:   Sipi + mindenki -- HatsuReiHo és fénykör

  Beszámolók:

   

  REIKI-SZIGET az Evernessen 2014

  EVERNESS UTÁN furcsa érzés otthon, kényelmes ágyban, átaludt éjszaka után kipihenten ébredni -- szerencsére a szomszédban dolgozó tetőfedők flexel vágják a cserepet, így valami fless mégis csak van :-))
  Kavarognak az élmények, emlékek -- összefonódnak, birkóznak egymással -- megpróbálok valami előre mutatót összerakni belőle, mert azért a végeredmény mégis csak pozitív.

  ZENE (zaj) és CSEND -- nem vagyok egy nagy zeneértő (a dallamtalan pufogást, idegőrlő monoton zörgést kifejezetten gyűlölöm) de az idei kínálat valódi élményt jelentett, DE talán lehetne a CSEND élményének is jobban érvényt szerezni, hogy legalább éjféltől pl. 7óráig tiltani minden zajforrást (dob, maszek DJ, házibuli, akik azt hiszik, ha behúzzák a sátorajtót, senki sem hallja a rettenetes kornyikálásukat)

  SPORT - jóga, tánc, bármilyen mozgásfajta -- talán a legpozitívabb, legszimpatikusabb elfoglaltság, ezt nagyon szeretem, bármennyit végig tudok nézni belőle :-) ez megfelelő teret és időt kapott

  MEDITÁCIÓ - relaxáció, lelki gyakorlatok - alapjában jó, de nagyon sok kontár is csinálja és ez veszélyes. Ezek a gyakorlatok hipnózisba és szuggesztióba vezetnek rendszerint és a személyiség összekötő szálait vagdossák szét. Ha ez szakavatottan (pl. valamely kipróbált, tesztelt iskola módszere szerint ) történik, akkor a kényszerpályák szabaddá váló szálait mindenkinek a tudatos kontrollja alá rendelik (engedd el a dühödet, éld ki a vágyaidat, üvöltsd ki a feszültségedet -- de tudd, hogy ez mivel jár és vigyázz, hogy ne árts vele senkinek). A kontár vezető szabadon hagyja az elvágott szálakat és a kimenetel kiszámíthatatlan lesz -- ezután az alany habozás nélkül leüvölti bárki fejét, míg eddig legalább visszafogta magát. A kontárok jelenlétére utalt a sok dermesztő üvöltözés és a halottaikat ellenőrizetlenül elengedő gyakorlatok, ahol csak az volt a fontos, hogy a résztvevők elengedjék a hozzájuk kötődő elementálokat, de hogy ezek irányítás és energia nélkül más érzékeny emberekre telepednek majd, azzal már nem törődött senki (Ági tudna mesélni a szenvedéseiről :-( ).

  ÉTKEZÉS, szórakozás (kocsma, bulihely) ez profi volt, mind válaszékban, mind mennyiségben - igaz, ára is fesztiváli volt. Színvonalasabb tűz-mutatványt láttunk előző nap egy ilyen helyen, mint a záró főműsorban a Nagyszinpadon.

  TISZTÁLKODÁS - örök hála a Naplopóknak, nélkülük a sátorozók semmilyen meleg zuhanyt sem kaptak volna.

  ELŐADÁSOK - káosz és EGOdagasztás. A legtöbb reikit kérő arról panaszkodott, hogy szétmegy a feje a sok egymásnak ellentmondó infótól, a sok magabiztos előadótól, akik mind tudják a tutit, és jó pénzért kicsit el is árulnak belőle... Sajnos erre nincs megoldás, hiszen a fesztiválnak ez a célja, hogy TUDATOSodjunk, pedig, ha figyelsz egy kicsit, akkor láthatod, hogy inkább a TOLLASODJUNK fesztiválja lenne a megfelelő elnevezés, hiszen minden a nagyobb bevételre volt/van/lesz kihegyezve, az önkéntes segítő munka, az önzetlen segítés sajnos egyre inkább háttérbe szorul :-((

  REIKI - egyértelműen kevesebb volt a látogatónk, mint tavaly, viszont minden nap mindenkinek volt 1-2 olyan emberi találkozása, ami mindkét félnek sokat jelentett, segített. A reikis rendezvényeink (Péter előadásai, Ági szívtánca és a közös HatsuReiHo) sok váratlan élményt, ötletet, bátorítást adtak. Ha jövőre megengedhetjük magunknak a részvételt (az ilyen arányban növekvő részvételi díjak mellett) akkor új dolgokkal, új programmal kell jönnünk, mert az igény vátozik. Nekem már van néhány ötletem, és gondolom ezzel nem leszek egyedül.


  Szívem szerint azzal zárnám, hogy JÖVŐRE VELETEK UGYANITT, de Olivérnek is vannak új ötletei, talán sikerül lebeszélni...:-)


  Sipos György

   

  Everness – szubjektív

  (Az alábbi sorok saját benyomásaim, tapasztalataim az Everness Fesztivál apropóján. Mentségemre legyen mondva, még nem egészen negyven éve foglalkozom pszichológiával, ezotériával. Kritikai megjegyzéseimhez nem fűzök neveket, a jogi bonyodalmak elkerülése végett, de személyesen szívesen elmondom, miket és kiket nem nevesítek az alábbiakban.)

  Hihetetlen, beláthatatlan, óriási – és vegyes. Ez az első benyomása mindenkinek a kínálatról. Nyilvánvalóan ez jó, a szervezők célja is az, hogy mindenki találjon a kedvére való módszert, tanfolyamot, közösséget, bioételt, hangszert, könyvet, kristályt, ezo-mütyürt és lehetőleg mindent ki is próbálhasson. A „virágozzék minden virág” elv is üdvözlendő, hiszen a szervezőnek nem dolga minden megjelenő irányzatot, közösséget ismerni, pláne nem értékelni, rangsorolni. Kiváló és óriási munkát végeztek a szervezéssel, köszönet érte, hiszen már a műsorfüzet összeállítása is hatalmas munka lehetett.

  Az alanti megjegyzések nem is a fesztiválra, hanem a jelenlegi ezoterikus felhozatalra vonatkoznak, amelynek, mint minden ilyen helyen, itt is hű lenyomatát láthatjuk.

  Megjelennek a hagyományos, akár több évezredes rendszerek és tanítások, akár az eredeti, akár valamilyen modernizált köntösben. Aztán ott vannak az új, a legújabb, a még annál is újabb, és természetesen a legjobb, leghatékonyabb - legalábbis annak aposztrofált -, mindenre jó csodamódszerek is. Átlag évente jelennek meg ilyenek, és mindig meg is találják a célközönségüket. A felsorolások, hogy mi mindenre jók, nagyjából ugyanazokat tartalmazzák, noha – többnyire üdítően fiatal – mestereik, facilitátoraik, oktatóik szerint mindegyik teljesen más, és az övék semmi máshoz nem hasonlítható. Pláne azok számára, akik semmi mást nem ismernek. Öreg rókaként viszont felfedezni vélek olyasmit, hogy néha mintha a spanyolviasz feltalálásának jól bevált eseteit látnánk. Egy tradicionális vagy egyetemes, régóta ismert módszer kap új nevet, korszerű marketinget és PR-t. Vagy csak a rendszerből kiemelt kisebb rész, amelyet aztán még több részre osztanak, hogy többfokozatú rendszert lehessen belőle építeni. Általában külföldi, és lehetőleg minél tudományosabban hangzó nevek alatt. A „szabad ötletek” tárházában felbukkannak eredetinek szánt, de nevetésre ingerlő elnevezések, és humortalan, önmagukat halálosan komolyan vevő, saját fontosságuktól eltelt „mesterek” egyaránt. Visszatérnek ugyanazok a módszerek, amelyek már évtizedek óta ismertek, csak az akkori szerény elnevezések ma már snassznak tűnnek, nem elég vonzóak. Az árakról inkább ne is beszéljünk, nem az átlagos jövedelműek képezik a célközönséget. Persze, tudjuk, „te döntöd el, mi a fontos a számodra, arra van időd és pénzed, amire akarod” – mondják.

  Ott vannak azok az érett személyiségű tanítók, akik több évtizedes, megélt tapasztalataikra alapítják a tanításaikat, és azok is, akiket az ifjonti hév vezet, akik nemrég csodálkoztak rá erre a világra, és természetes, hogy amit ebből eddig megtapasztaltak, azt mindenek fölött való, végső igazságként, mindenre jó csodaszerként, prófétaként osztják meg mindenkivel. Valamennyien átesünk, átestünk vagy át fogunk esni ezen a korszakon, annak ellenére, hogy a tradicionális rendszerek azt mondják, előbb meg kell élni a dolgokat teljes mélységükben, mielőtt tanítanánk őket, és ez bizony nem egy-két év. A piac törvényei viszont másként diktálják, jó, ha a tanulásba fektetett, nem csekély pénz hamar megtérül.

  A keleti és egyetemes hagyományokra alapozva sokan természetszerűen keresik a saját magyar (ha úgy tetszik szkíta-hun) gyökerekkel való kapcsolatot, és szerencsés esetben úgy tűnik, ezek hiteles módon egymásra is találnak.

  Időnként a show-biznisz celebjei is úgy gondolják, ezoterikussá avanzsáltak, és tanítványok előtt a helyük. Biztos, hogy tömegeket fognak vonzani, és szerencsés esetben a rájuk ragadt közhelyeken túl hasznos útravalót tudnak adni az úton járni kezdőknek. Más kérdés, hogy vannak közöttük olyanok, akik bármilyen emelkedetten spirituálisnak is tűnnek a nézőtérről, anyagi igényeiket nem könnyű kielégíteni.

  Megjelennek a nyájat, engedelmes híveket–hívőket gyűjtő guruk is, és meglepően sok rajongójuk akad. Persze, hiszen (látszólag) pont azt nyújtják, ami a kinti világban hiányzik: igazi közösség, melegség, szeretet – és persze a fejlődés ígérete a guru áldása - jobb helyeken pedig a szorgos gyakorlás által.

  Apropó, fejlődés. Nagyon örvendetes, hogy az ezotéria és pszichológia egyre közelebb kerül egymáshoz. Pontosabban, a spirituális tanítások megtalálják a hiteles lélektani alapokat, illetve a laikusok által is gyakorolható terápiás módszerek is megjelennek a palettán – szerencsés esetben érett személyiségű mesterekkel. Természetesen itt is megjelennek a gyors, és főleg az önismeret nehéz és szenvedésteli útját megkerülni látszó „személyiségfejlesztő”, „önmeghaladó”, teljességet, felemelkedést, intenzív „megvilágosodást” ígérő gyors és kényelmes módszerek. Az amatőr, mindent intellektuálisan megmagyarázni, mérni, sőt katalogizálni akaró pszichologizálás és ál-pszichológiák igen sajátos szüleményeivel is találkozni. Természetesen sokakat vonzanak is, hiszen ki nem szeretne gyorsan fejlődni, megérteni a világot és önmagát. (A fesztiválra visszagondolva azért elgondolkodtató volt a mindenki által korlátozás nélkül látogatható „hipnózis-sátor” létjogosultsága. Más kérdés, hogy a fesztiváli nyüzsgésben, ahol a sámándobolás, mantraéneklés, indiai zene és reggae hangjai keverednek, terapeuta legyen a talpán, aki csoporthipnózist tud csinálni.)

  Egy ilyen fesztivál is jelzi a fiatalok spiritualitás, változás, fejlődés, a jelen paradigmák meghaladása iránti egyre nagyobb igényét. Ezt az igényt pedig ki kell elégíteni, és úgy tűnik, fizetőképes kereslet is van rá. Az Everness erre tökéletesen alkalmas. Nem visz el a teljességhez, de utat mutathat felé. Volt, aki nagy lelkesedésben úgy látta, hogy itt most egy „új Föld” lett megteremtve és mindenkinek tágult a „tudattere”. Ilyen optimist azért én nem lennék, de maga a közösségi együttlét, hasonlóan gondolkodó, jóra törekvő emberekkel nem csak vonzó, de inspiráló, energiát adó is. Természetes, hogy megvannak ennek a folyamatnak az avatott segítői, de a kufárai és vámszedői is. A megélhetési ezo-biznisz és gagyi-ezotéria egyelőre virágzik.  A piaci társadalom már csak így működik, de ahogy a felkavart víz letisztul, ez előbb-utóbb itt is megtörténik, mert meg kell történnie. Kifejezetten üdvözlendő, hogy az ezotéria biznisz-egyházai és legszélsőségesebb ál-gurui és irányzataik nem képviseltették magukat az Evernessen.

  Az is természetes, hogy egy tömeges rendezvényre olyanok is elmennek, akiknek ellenjavallt lenne az ezotéria, inkább pszichoterápiára lenne szükségük. A kettő ugyanis nagyon nem ugyanaz. Az ezotéria – bár sokan nem így gondolják – gyógyíthat, de alapvetően az egészséges pszichével, stabil személyiséggel rendelkezőknek való. A bejáratnál pedig nem lehet mindenkivel személyiségteszteket csináltatni, sőt egy látó sem ülhet oda, ellenőrizendő, kit engedhet be. Viszont mindig vannak olyan előadók, tanítók, akik képesek átlátni a jelenkori ezotéria káoszát, helyükre tenni a dolgokat és hasznos útmutatásokat adni mind a kezdők, mind a haladottabbak számára. Az önismeret, a fölösleges, többnyire magunknak okozott szenvedések, az életünket korlátozó téveszmék és hiedelmek letétele, egy friss és nyitott szemléletmód elsajátítása mindenkinek csak hasznára válhat. A jó hangulaton és „pörgésen” túl, ezek miatt érdemes ilyen helyekre járni. Kissé fárasztó mindenbe belekóstolni, de vitathatatlanul nagy élmény.

  Bár én csak két napra tudtam lemenni, azt azért tapasztaltam, hogy nem mindenki akarja azért kilóra megvenni a megvilágosodást, és a reiki iránti igény, érdeklődés is töretlen, sőt a délutáni beszélgetős programokra is eljöttek. És öröm volt együtt lenni, együtt reikizni. Köszönet mindenkinek, aki ott volt.

  Kövesi Péter

  Képek:


   


   

  Önkéntes kezelés a Magyarok Országos Gyűlésén

  Bösztörpuszta
  2011. augusztus 12-13-14-15


  Harmadik alkalommal került megrendezésre a Magyarok Országos Gyűlése.
  A gyógyító faluban, egy zöld pavilon alatt, kaptunk helyet, hogy megmutathassuk a Reiki csodáját.
  Reggel 9-től délután négyig ötig hatig -mikor mekkora volt az érdeklődés- kezeltük a kíváncsi érdeklődőket.
  Aki kipróbálta csodálatosnak, mennyeinek, pihentetőnek, áldásnak, frissítőnek, vagy egyszerűen jólesőnek nevezte érzéseit.
  Nagyából negyven embernek tudtuk megmutatni mennyire más a világ Reiki kezelés után.
  Nekünk is nagy élmény egy ilyen alkalom, mikor megtapasztalhatjuk az élet folyamatos áramlását.
  2012-ben is ott leszünk.

  Horváth Guszti


    

   


   

  Reikiztünk a Szigeten!

  Régi, és több éve megszakadt hagyomány folytatása volt egyesületünk megjelenése az idei Sziget Fesztiválon. A Civil utcában kaptunk egy sátrat, ahol messziről látható feliratok hirdették, hogy ez a „Reikisziget”, ahol bárki megismerkedhet a reikivel, és ingyenes kezelést is kaphat. Volt is látogatónk bőven! A fesztiválon munkát vállaló társaink – reikimesterek és gyakorlott reikisek, egymást váltva naponta négyen-öten – reggel tíztől este kilencig dolgoztak, napi tizenhat-tizennyolc embernek adtak félórás kezeléseket. Annyian ültek a sátor előtt, hogy olykor ebédelni, vacsorázni is alig volt idő. Összesen legalább háromszáz embernek mutattuk be a reikit. Látogatóink nagyrészt külföldiek voltak - mivel a fesztivál világhírű, de sajnos a belépődíjak árát a hazai fiatalok nehezen tudják megfizetni. Viszont még ausztrál vendégünk is volt! Számunkra öröm volt, hogy voltak naponta visszajáró vendégeink, és sokan úgy mentek el, hogy otthon feltétlenül meg fogják tanulni a reikit. Természetesen, ha valaki segítséget, tanácsot kért egészségi vagy lelki problémáira, ebben is igyekeztünk segítségére lenni.

  Sokan voltunk, akik soha nem reikiztek ennyit egyfolytában, és megtapasztaltuk, hogy nemcsak hogy nem fáradtunk el a nap végére - a kényelmetlen testtartásból eredő térd- és deréktáji kellemetlenségeket leszámítva – tele voltunk energiával és felemelő, örömteli érzésekkel. Igen, ilyen a reiki, úgy, ahogy mestereinktől tanultuk!

  Kellemes tapasztalataink nyomán úgy gondoljuk, a jövőben is képviseltetni fogjuk a reikit és egyesületünket különböző fesztiválokon, jelentős rendezvényeken.

  Szigeti képek

  IMG_4808.JPG

  IMG_4809.JPG

  IMG_4810.JPG

  IMG_4811.JPG

  IMG_4812.JPG

  IMG_4813.JPG

  IMG_4814.JPG

  IMG_4815.JPG

  IMG_4816.JPG

  IMG_4817.JPG

  IMG_4818.JPG

  IMG_4819.JPG

  IMG_4820.JPG

  IMG_4821.JPG

  IMG_4822.JPG

  IMG_4823.JPG


   

  2010.szept.

  Kövesi Péter írta:

      A mellékelt érdekességet tegnap kaptam: egy reikikönyv Mongóliából, mongolul, de cirill betűvel. Az Arjava Petter vonala jutott el hozzájuk, de ott a "bo", a sámán eddig is gyógyított kézrátétellel, így mindenki elfogadja.

   


   

  Reikis találkozó Csolnokon, 2010.augusztus 7.-én.

   

  Augusztus 7.-e, a hónap első szombatja, hagyományosan a „Köz-Ős napi rendezvény időpontja. Készültünk, mint minden évben, immáron sokadszor.Minden változik körülöttünk, sűrűn jönnek az események mindannyiunk életébe. Tanítanak, erősítenek, kipróbálnak. Fel kell venni a fordulatszámot! Változást jelentett számunkra az is, hogy a hagyományos „Köz-Ős nap” idén teret adott egy szűkebb Reikis találkozónak. Király István mesterünk tanítványait hívtuk össze, régieket ,újakat. Az ismerkedés, és a tapasztalatcsere volt a cél.

   

  csolnok.jpg

  tabor1.jpg

  tabor2.jpg

  tabor3.jpg

  tabor4.jpg

  TAN_ATADAS_Regina.jpg

  VEDETTSEGBEN_Hollo_Evi.jpg

   

   

  Az időjárás nem akart kedvezni nekünk. Előző éjszaka leszakadt az ég! Vízözön árasztotta el a házak pincéit, udvarait. Gondolázni lehetett volna a mi utcánkban is.  Személy szerint, kicsit aggódtam, hogy is fog a sok ember elférni a kis házban, ha nem tudunk a szabadban is üldögélni, sétálni, főzőcskézni stb…Mint már annyiszor, most is bebizonyosodott (Usui mester életszabálya), kár aggodalmaskodni, - a Reiki megteremti magának a teret, a harmóniát. Mire reggel kiértünk a csolnoki foci pályára, a víz szépen elszivárgott, nem esett az eső és a fiúk (Serdült Józsi , Benke Feri és Antal Jenő) nagyszerű sátrat állítottak a szabadban.

  Padok , székek „termettek” általuk, ismét megoldották a „megoldhatatlannak „ tűnő „problémát”. A paravánok is készen álltak, várták, hogy feldíszítsük őket az üveg képeimmel. A színes mandalák (érzésem szerint), napfénnyel töltötték be a termet. Örömmel töltött el, hogy társaim, barátaim szeretettel fogadták a rögtönzött kis kiállítást. Pillanatok alatt minden a helyére került, még a büfé is megtelt az általunk készített finomságokkal. Megnyugodhattunk, éhhalál már nem veszélyeztet senkit.

  Aztán jöttek, csak jöttek a régi és új vendégeink. Sokan messziről, fáradságot, időt nem kímélve. Voltak az Alföldről, a Balaton mellől, Budapestről, kik a „Cívis városból”, s még ki tudja honnan. Örültünk egymásnak, megélénkült, hangos lett a ház.

  Egyszer csak megszólalt a csengő. Király István összetoborozta tanítványait és megnyitotta a találkozót a szabadban álló sátor alatt. Beszélt a Reikiről, a reikisekről, az elmúlt sok- sok évről.

  Élvezettel hallgattuk, de a cudar idő beparancsolta a társaságot a kis házba. Itt megtapasztalhattuk, hogy sok jó ember kis helyen is elfér! A tervek szerint, közösen készítettük el az ünnepi paprikás krumplit. Mindenki hámozott, vagdalt, sokan meghatódtak a hagymától, szóval jókedvűen telt az idő. Még a Nap is kisütött, hogy megsimogasson  sugaraival mindnyájunkat. Emi és Rózsa vezényletével kitűnő ebédet sikerült összehoznunk közösen.

  A délután ismét beszélgetéssel telt, de már bent a házban. Jó érzés volt körbeülni, beszélni és hallgatni, hallgatni és beszélni. Király István megszólaltatott mindenkit. Megtudtuk, ki mikor került kapcsolatba a Reikivel, mindenkinek volt egy története. Röpült az idő észrevétlenül. Kellemes, harmonikus együttlét volt.  Mintha a körülöttünk kavargó világ közepén, a ”Bűvös középpontban” csücsülnénk, ahol  minden nyugodt, csendes és harmonikus. Több vendégünk is volt, - családtagok, barátok …, tehát nem reikisek. Mindannyian arról az érzékelésükről számoltak be, ami meglepte őket, hogy a külvilág zaja, kavargása után, itt egy meglepően nyugodt, kiegyensúlyozott állapotba kerültek. Nagyon élvezték és fürdőztek ebben a érzésben. Valóban, tapasztaltuk ezt mi is. Jó volt kicsit ringatózni ebben az állapotban.

  Gyorsan esteledett, néhány vendégnek el kellett indulni hazafelé, kevesebben maradtunk. Ekkor Laczkovics István, az asztrológusunk egy nagyon érdekes előadással lepett meg minket. Levezette és értékelte a jelenlegi különös és ritka konstellációt, ami pont ezen a napon feszült az égen. Mint asztrológus, nagyra értékeltem István előadását, tanulságos volt az Ő nézőpontjából, olvasatában megismerni a ritka esemény hatását ránk, élőlényekre.

  A nap megkoronázása volt a dobolás. Tüzet raktunk, körbe ültük, zenéltünk, énekeltünk kedvünkre. Jó volt, felszabadító érzés, ahogy a hangok a lángokkal együtt felszálltak az égbe. Az együttlétről, a közösségről, egymás elfogadásáról szólt ez a nap.

  Sok ilyen kéne!

  Seebauer Gabi a nap végén ezzel búcsúzott: „ Na, erről a napról fess egy mandalát!” Pár nap múlva megfestettem. Nem üvegre, hanem - táblára.  Az átélt élmény vezette a kezemet, keverte a színeket, különös érzés volt! Arról mesélt, amit átéltem, ez teljesen szubjektív.  Csodálatos érzés, amikor valamilyen formában ki tudod fejezni a benned kavargó, szunnyadó, bármilyen érzésedet. Egyszer csak meglátod, napvilágra kerül, megszülted, megalkottad a saját „orcádra”.

    

  Mindenkiben meg van a képesség, hogy valamilyen formában kifejezze a benne zajló érzéseket. Meg lehet találni azt a formát, s hogy az, a festés, rajzolás, zene, ének, szavak, betűk, .stb. formájában jön elő, az egyénenként változó.

  Egy nagyszerű ebéd elkészítésével is ki lehet fejezni pl. a szeretetünket  Az önkifejezés bármilyen formája csodálatos kapu, rajta keresztül megismerhetjük az EGY-et, a középpontunkat. Hiszen minden az EGY-ből fakad és az EGY-be tér vissza. Állandó ez a körforgás, soha nincs vége. Valami mindig meghal, hogy általa valami új megszülessen.

  Ha ebbe a körforgásba tudatosan tudunk részt venni, feloldódni, akkor csodálatos élményben lehet részünk magunkkal kapcsolatban is

  Mint például augusztus 7.-én, a Reikis-találkozón.

  Esztergom, 2010. szeptember. ----- Holló Évi

   


  SAJTÓ


   Veszprémi Napló ÉLETMÓDI melléklete 2010.07.26.  (kattints rá a nagyításért)


   

   kattints a nagyitásért

   


   

  Ez az írás - újságírói szerkesztésben - megjelent a „Nők Lapja” magazin egyik 2005. évi számában.


  Testet öltő reiki


  A reikiről nagy általánosságban annyit tudnak az emberek, hogy a szeretet energiáival gyógyít. Azonban e módszer – mely az értelem feletti, tökéletes Isteni energiát hívja segítségül, – filozófiája a hétköznapitól eltérő módon értelmezi a szeretet és a gyógyítás fogalmát.

  A reiki Japánból indult útjára a XIX. sz. végén.  Akkoriban Usui Mikao japán szellemiségű tanító, az úgynevezett sziddi képességek (lebegés, tárgyak bárhol való megjelenítése, jövő és múlt látása, kézrátétes, vagy gondolati síkon történő gyógyítás, stb…), valamint a Jézus-i gyógyítások eredetét, okát kutatta. A magyarázatot Buddha egyik tanításában a Lótusz Szutrában találta meg. Ám hiába fedezte fel a gyógyítás elvi titkát, nem tudta alkalmazni. Huszonegy nap böjtölés és meditáció során egy önbeavatódási folyamaton ment keresztül, melynek során egész testét egy erőteljes energiaáramlás járta át, tudata egy megvilágosodási élményben kitisztult. Ettől kezdve képessé vált rá, hogy segítsen másoknak a gyógyításban. Példája rámutat arra, hogy az elméleti tudás önmagában kevés, ha nem tudjuk a mindennapi életben is éltetni, élővé tenni azt. Az éltető energia maga a Rei, azaz az értelmen túli információ, az Eredendő Egyetemes Tudaterő, a Szent Szellem, mely a Tan-folyami tanítás és beavatási szertartás által kitisztult tudat szennyezetlen csatornáján keresztül érkezik. A „ki”, más néven csí, prána, éter, akasa, finomanyagi alapot biztosít a Rei áramlásához, a testi-anyagi megvalósuláshoz, az élő szervezet egészségesebb működésének megvalósításához.

  A szeretet: egység!

  Annak érdekében, hogy némi betekintést nyerjek a reiki működésébe, felkerestem Király István reiki mestert, aki tizenöt éve nyert beavatás erre az útra. Némi történeti háttér információval a birtokomban mindenekelőtt, arra voltam kíváncsi, miért nevezik a reikit a szeretet energiájának. A mester, István, /nem azonosítja magát a gyorstalpalós „mesterek”kel!/, ezzel kapcsolatban a magyar nyelv rendkívüli érdekességein, spiritualitásán alapuló összefüggésre világított rá. A szeretet nem érzelmeskedés, hanem teremtő erő. „Semmi sem lőn a szeretet nélkül” - a szóban lévő „szer” mindig az egészre utal. Szervezet, szerkezet, szerződés, stb. kifejezések mind olyan egységet jelenítenek meg, mely több mint a benne lévő részek összessége. Ilyen a teljes emberi szervezet is mely csak ebben a formában, egészként képes létezni. Tehát a „szer” az alap, ami táplálja, vagyis eteti (szer+etet) az élő egységet, mely szentháromságként több vallásban, mitológiában, hitrendszerben is megjelenik (pl. Atya-Fiú-Szentlélek) - magyarázza Király István. Valóban, mennyire magától értődő indoklás, mégsem jutott volna eszembe. Vajon a reiki gyakorlata is ilyen egyszerű, csak rá kell találni a vezérfonalra?

  Energiabefogadás

  A reiki energiával meditációs gyakorlatok során lehet kapcsolatot teremteni. A meditáció egy olyan „kiüresedett” állapotot jelent, mikor az ember tudatosan nem akar semmit, nem koncentrál semmi általa elképzelt, vágyott történésre, rábízza magát a magasabb rendű energiákra, ezáltal máris megnyitja kapuit a reiki számára. A reikiző átadja magát egyfajta elmén túli, egy, a hétköznapi tudat feletti működésnek, és engedi, hogy egy felsőbb rendező elv alapján lelki, szellemi, testi tévelygései rátaláljanak a helyes útra. A mester a meditáció vezetésével segít a gyakorlónak kapcsolatba lépni a reiki energiával, aki a későbbiekben már önállóan is képes lesz erre. Király István megfogalmazása szerint a reiki energia mindig is itt van e világban, csak tudatosan is be kell fogadni, s így, egy idő után, egyfajta katalizátorként vesz részt mindennapi életünkben, segít annak harmonizálásában, betegségeink megértésében, ezáltal az abból való kigyógyulásban. – vallja a mester.

  Tehát segít a küldetésünknek megfelelő önmegvalósításban, mely mentes az ego uralmától – gondolom én.

  Reiki diagnózis

  A reiki testet ölt az emberben, működése így válik élővé, fogalmaztam meg magamnak a lényeget. Ezt követően viszont szerettem volna megtudni, milyen érzés mikor e felsőbb energia megérint. A reikiző egy bizonyos szint elérése után saját testén keresztül másoknak is tud közvetíteni ebből az energiából. Megkértem Király Istvánt és reiki mester munkatársát, Tóth Mártit, hogy avassanak be ebbe az élménybe. Természetesen olyan beavatásra nem kerülhetett sor, melyben önállóan próbálom ki a reikizést, hiszen ez egy több napos tanfolyamon lévő gyakorlás és egy beavatási szertartás eredménye lenne. Azonban kaptam tőlük egy teljes kezelést, melyről előzőleg nem is gondoltam, hogy miközben én fekvő helyzetben testem különböző pontjain érzem a kezükön keresztül áramló kellemes forróságot, ők ez idő alatt információkat kapnak, személyiségemről, problémáimról, terveimről, „titkaimról”. A kezelés után megkérdezték elmondhatják-e mindazt, amit megtudtak rólam. Már hogyne szerettem volna. Eleinte érdeklődve, majd döbbenten hallgattam, hogy azért fáj a derekam, mert derekasan meg akarok felelni minden élethelyzetben, ..hogy kivel szemben van állandó megfelelési kényszerem, ..hogy milyen terheket cipelek halott szerettemmel kapcsolatban, ..melyekre nem kapok feloldozást, .. hogy mi történt velem életem három különböző évében, s ezek milyen összefüggésben vannak egymással. … Alig jutottam szóhoz. Meggyőző volt! Ezek szerint a reiki vezeti az információt, ami azt jelenti, hogy ha segítő információkat vezet, akkor gyógyító ereje is van.

  Elfogadás és alázat

  Amikor gyógyításról beszélünk fontos tisztában lenni azzal, hogy a betegségeknek minden esetben komoly egészség-megvalósító szerepük van. Valamit jeleznek a beteg számára. Király István azt vallja, a reiki nem úgy gyógyít, hogy csírájában elfojtja a betegséget, és nem engedi kialakulni, hiszen így elzárná azt az információt, amit a betegség közölni akar. A reiki abban segít, hogy felismerjük a betegség kialakulásának okát, és azon tudjunk változtatni. Ha sikerült megszüntetni a kiváltó okot, sikerült a zsákutcából visszatalálni a főútra, a betegség elmúlik, mert értelmét veszti, és nem tér vissza egy másik formában, - egy másik tünetben - hiszen nem csupán tünetileg kezeltük. A mester úgy tartja, a gyógyulási folyamatból természetesen nem szabad kirekeszteni a fizikai segítséget, amennyiben az szükséges, mint ahogy ezt saját példáján is tapasztalta.

  „Már évek óta reikiztem, mikor kifejlődött bennem egy emberfej nagyságú rákos daganat Egész életemben és a reikizés időszaka alatt még inkább, kapcsolatba kerültem más emberek problémáival, melyeket tudva, és tudattalanul is magamra vettem és hordoztam. A feldolgozatlan teher daganat formájában öltött testet. Jelzett nekem, rávilágított a kényszeres segíteni akarás csapdájára. Sebészeti beavatkozással kellett eltávolítani. Így kellett történnie, hogy tudatosan is feldolgozhassam. A reiki segített az egész folyamat megélésében, a betegség okának felismerésében. A műtétet követő időszakban pedig segítségemre volt abban, hogy meg tudjam változtatni a problémákhoz való hozzáállásomat, s ne csak az eszemmel tudjam, hogyan kéne a lelkemnek reagálni ahhoz, hogy a testem ne betegedjen meg. Azóta jól vagyok, a történtek által fejlődtem. S saját tapasztalatomból is megtanultam, a reikizés alapja az elfogadás, az alázat és a bizalom.”

  Csodával határos

  A reiki mestereket sokan keresik fel gyógyulás céljából. Olyanok is, akik addig nem foglalkoztak semmiféle természetgyógyászati, vagy természetfeletti módszerrel. Fontos tudniuk, hogy egy reiki mester, akinek bizalmat szavaztak, semmilyen „hókusz-pókusz”-szal nem fog beleavatkozni a betegben zajló folyamatba. Ehhez nincs jogunk – mondja Király István. A mester annyit tesz, hogy átadja, közvetíti a reiki energiát, ami eredendően tudja a dolgát.

  Tóth Mártival - mint ahogy arról már fentebb esett szó, - már, mint reiki mesterrel találkoztam. Ránézésre egészséges, középkorú hölgy, természete közvetlen, segítőkész. Elmesélése alapján tudtam csak meg, hogy rendkívül komoly betegségből épült fel. Gyógyulása útján a reiki vezette. Márti három gyermek édesanyjaként 31 éves korában teljesen lebénult és megvakult. Ennek oka egy pici ér elzáródása volt a közti agyban.

  „Kezdeti állapotom egy hét alatt féloldali bénasággá és vaksággá szelídült. Teljes jobb oldalam használhatatlanná vált, amit jobbkezesként különösen nehezen éltem meg. Mindent meg kellett tanulnom bal kézzel csinálni, enni, írni, stb.. Jobboldalammal semmit nem érzékeltem, mégis olyan volt, mintha mázsás terheket cipelnék azon a felemen. Az érelzáródást okozó rög, melyről később kiderült, hogy feltehetően szívritmuszavar következménye, hét év után megmozdult Ez abban változtatott az állapotomon, hogy már nem volt annyira merev a jobboldalam. Megtanultam valamennyire, közlekedni, de lépten-nyomon kiváltottam az emberek sajnálatát, mindenki segíteni akart, amitől még inkább bemerevedtem. A szívritmuszavar miatt egy idő után sérült az alvásközpontom, nem volt mélyalvásom, csak nyugtatókkal. Az első hét szűk esztendőt követte további hét. A mai napig azt mondom, remek, lelkiismeretes orvosok próbáltak gyógyítani, de sikertelenül. Egy napon természetgyógyász újságok kerültek a kezembe és hosszas vívódás után kikötöttem egy agykontroll tanfolyamon. A gyakorlás hatására elkezdett enyhülni a féloldali vakságom és a szívritmuszavarom is. Egy napon észrevettem, hogy érdekes forróság árad a kezemből, amit mások is éreztek. Ismerőseim mondták, hogy menjek el reikizni, mert ott az energiákkal „dolgoznak”. Így kerültem Király Istvánhoz. A tanfolyam végén lévő beavatás életem meghatározó élménye volt. Úgy éreztem, mindazt a tudást, információt, energiát előhívta belőlem, amit valahol mélyen már ismertem, csak nem tudtam működtetni.  A reiki segítségével tovább gyógyultam. Tizennégy év bénaságot követő két év után elmondhatom, hogy újra működik a jobboldalam, látok, írok, mozgok. Bár a testi finom érzékelésem még nem tökéletes, - varrásnál például kiesik a tű a kezemből – de talán annak is eljön az ideje. Azt tapasztalom, hogy a reiki a folyamatos fejlődés lehetőségét nyújtja, ami azért fontos, mert a probléma hamar visszaáll, ha az ember nem találja meg a betegséget kiváltó okot és nem változtat az alaphelyzeten. Léteznek más öngyógyításra alkalmas módszerek is, melyekkel csodálatos dolgokat lehet elérni a tünetek javításában, de mindez időszakos, ha a mindennapi életünkön nem változtatunk. A reikivel és a reikis szellemiséggel mindez lehetővé válik.

  Sikerült rájönnie a betegségét kiváltó okra?

    Nem voltam az utamon. Többek közt például olyan dolgok tanulására akartam kényszeríteni magam, - mint a jog - melyeket valójában nem szerettem. Nem véletlen, hogy egy hónappal azután bénultam le, miután beadtam a jelentkezési lapomat az egyetemre. Mióta meggyógyultam újra tanulok, azt, amivel dolgom van, természet- és spirituális gyógyászatot, (Természetgyógyász Akadémián, Parapszichológiai Főiskolán), melyeknek csodáját elsősorban saját példámon tapasztaltam meg.”

   A betegség azt jelzi, hogy letértünk az utunkról, s a tévelygés fájdalommal jár. Ám, ahogy József Attila mondja: „A fájdalom Isten feddő szava.” Törekedjünk a megértésére! A reiki mindenkit a maga számára kijelölt úton fog segíteni, csak bízni kell benne és együttműködni. A reiki nem végez el semmit helyettünk, nem fejlődik helyettünk, hiszen tökéletes, csupán segít annak, aki engedi, s tudatosan is felelősséget vállal a saját életéért.


  Szöveg: Sziebig Tímea

   


   TERVEINK KÖZÜL


   

  Ingyenes kedd délutánok

  Füredi FSzEK szellemi műhely a MaTURE támogatásával
  minden páros kedden du. 17h

   

  ÉLETMÓD KLUB

   

  • Szeptember 29.  Gyógyító meditáció Nagy Béla vezetésével
  • Október 6.        15-21 óráig Összefogás az egészségünkért! (Étkezési tanácsok, distessz technikák, relaxáció, hangfürdő, harcművészet)
  • Október 27.      Önismeret-, élet- és sorsismereti gyakorlatok Kiss Miklós vezetésével
  • November 24.   Önismereti, életvezetési gyakorlatok Pongrácz Dóra vezetésével
  • December 22.    Karácsonyi meditáció Sipos György vezetésével

   

  Az előadások 17 órakor kezdődnek. A részvétel ingyenes!


  Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – Rákosfalva park 1-3. Tel: 061/223-0890

  Enneagram Kedvelők Klubja - Önismeret mindenkinek!

  Legyen jobb emberismerő!

  Az emberismeret megtanulható, a tudás fejleszthető egészen addig, míg képes nem lesz ránézésre bárki jellemének felismerésére.

  A karakterek szemléltetésére és megvitatására egy-egy művészi alkotást hívunk segítségül.
  A megszerzett tudás segít, ha mélyebben meg akarja érteni a szüleit, gyerekeit, kollégáit, mindenkit, aki a környezetében él.

   • Szeptember 15 -- A fiatal, zabolátlan, erőszakos, öntörvényű - de mégis szerethető 7es Deperdieu-vel (Herék, avagy a tojástánc)
   • Október 13. -- A kiöregedett - mégis ugyanolyan 7es Nick Nolte-val (Koldusbottal Beverly Hillsben)
   • November 10
   • December 8.

                 A foglalkozások 17 órakor kezdődnek.

  Vezeti: Sipos György.      


   

  Jelen-Lét Klub. Mindazoknak, akik önmagukat keresik!

   

  Nem kell-e útnak indulni, mint a régi bölcsek tanították, és addig nem nyugodni, amíg az ember önmagát megtalálja? (Hamvas Béla: Karnevál)

   Csoportreiki - fénykör - HatsuReiHo - beszélgetés - tanítás - meditáció - tarot -- minden páratlan kedd délután Sipivel és Zsókával

   Meditáció, reiki, együtt-lét.

       A reiki egy ismert keleti gyógymód és spirituális út, melynek segítségével megismerhetjük a nem látható világot és benne önmagunkat. A foglalkozást Sipos György reiki mester vezeti.

  • Szeptember 8.
  • Szeptember 22.
  • Október 20.
  • November 3.
  • November 17.
  • December 1.
  • December 15.
  • December 29.

       A foglalkozások 17.30-kor kezdődnek.

               Minden útkeresőt szeretettel várunk!

   

   


    MEGVALÓSÍTOTT  TERVEINKBŐL   2014-2016

  részletes program évekre visszamenően beszámolókkal, képekkel ITT


   

     Egyéb tanfolyamok, rendezvények   Kálazi Ági- Fonyódi Ica- Horváth Guszti

  Hétfő

  Kedd

  Szerda

  Csütörtök

  Péntek

  Szombat

  Vasárnap

   

   

   

   

   

  1

  2

  3
  MOGY
  Apajpuszta

   

  Horváth G.

  4
  Reiki klub Várpalota 

  5
  Reiki klub - 17.00
   Vp. VMK Ingyenes
  Kálazi Á
   ----------------
  17-20h
  Klubnap .
  Horváth G.
       Csend Napok
  Kálazi Á


   
  Szentbékkálla
  Kálazi Á   


  Reikis kirándulás
  a Plitvicei tavakhoz 
  Kálazi Á 

  10
   
  Ébredés II. 5/3 Vp.
  Kálazi Á

  1
  Reiki klub Várpalota, Tatabánya 
  ----------------------
  Meditációs Estek Keddenként Vp. 17.30-19.00
  Kálazi Á 

  12
  Reiki klub - 17.00
   Vp. VMK
  Kálazi Á
  ----------------
  17-20h
  Klubnap Bp. .
  Horváth G.
    

  13


   
  Van egy hely tábor
  Kálazi Á   

  15
  10
  -17h
  Egészségnap a Rózsavölgyben
  Horváth G.   

  16
  Natura Nap 
  9.00-18.30
  Vp  VMK    
  Kálazi Á

  17

   
  Reiki II. találkozó
  Kálazi Á  

  18
  Reiki klub Várpalota 

  19
  ---------------------
  Reiki klub - 17.00
   Vp. VMK
  Kálazi Á
  ----------------
  17-20h
  Klubnap Bp. .
  Horváth G.
       
  "Az élet szép"-tábor Szentbékkálla

  Kálazi Á 

  18-20 h
  Reiki Klub
   Fonyódi I. 

  Reikis
  tábor Szentbékkálla 
  Kálazi Á 
   
   

  22

   Szentbékkálla
  Kálazi Á 

  23

  24

  25
  Emlékeztető találka 17-20h Vp.
  Kálazi Á  
   ------------------------
  Reiki klub Várpalota
   

  26

  27
  Ébredés I. 7/6 Vp.
  Kálazi Á

  28
   

   
  Kirándulás a Bakonaki-tóhoz
   Kálazi Á

  29

  30
   

  I. Veszprémi Varázslat 
  Kálazi Á

   

     Egyéb tanfolyamok, rendezvények                               Kövesi Péter

  Hétfő

  Kedd

  Szerda

  Csütörtök

  Péntek

  Szombat

  Vasárnap

   

   

   

   

   

  3
  16-20

  Reiki klub
  Záhony
   Nagyné Illés Gyöngyi

  4 

  5


  Egészségnap

  Zsámbék  Gerti

  7


   

  Reinkarnációs - korregressziós tréning
    Budapesten    Kövesi P. 

  10
  16-20

  Reiki klub
  Záhony
   Nagyné Illés Gyöngyi

  -

  11

  12
  17.30
  Életreform Egyesület, Debrecen:

  Reiki-kör, meditáció, előadások
   
   Kövesi P

  13

  14  BELSŐ UTAK Ezotéria reiki tábor
  Tihany

   
  Kövesi P  BELSŐ UTAK Ezotéria reiki tábor
  Tihany

   
  Kövesi P

  17
  16-20

  Reiki klub
  Záhony
   Nagyné Illés Gyöngyi

  18

  19
  17.30
  Életreform Egyesület, Debrecen:

  Reiki-kör, meditáció, előadások
   
   Kövesi P

  20

   
  Meditációs elvonulás Esztergom Búbánatvölgy  
  Kövesi P.   EFT+ tanfolyam Bp.
   
  Kövesi P. 

  24
  16-20

  Reiki klub
  Záhony
   Nagyné Illés Gyöngyi

  25

  26
  17.30
  Életreform Egyesület, Debrecen:

  Reiki-kör, meditáció, előadások
   
   Kövesi P
  -

  27

  28  Kis Arkánum
   Előadás Budapesten  
  Kövesi P.   Nagy Arkánum
   Előadás Budapesten  
  Kövesi P. 

   

     Egyéb tanfolyamok, rendezvények               Várdai Zsóka --Sipos György

  Hétfő

  Kedd

  Szerda

  Csütörtök

  Péntek

  Szombat

  Vasárnap

   

   

   

   

   

  1

  2

  3

  4
  Füredi Fészek
  Ingyenes reiki kezelés
  . -  Zsóka

  14-17h   Füredi Fészek
  ---------------------
  Reiki klub Várpalota 

  5

  Tavaszi Zsongás II. Pécsi Ezo Expo
   Enneargam -  Sipi

  7


  Füredi könyvtár     Sipi  

  Enneagram
   tanfolyam

  1017-19h
  Füredi könyvtár
  Kiss Miklós
  Pongrácz Dóra
  Sipos György

  A világ és az ember
  Kerekasztal vita II.
   

  11
  17-19h  
  Füredi Fészek
  Enneagram klub  
   
  A harcos (tév)útja
  Sipi
   

  12


  17h. Találkozzunk a könyvtárban
   
  Bemutatkozik a MaTURE Egyesület
   
  Füredi Fészek
  Sipi 

  14


  18h Reikis Bál
   
  Füredi könyvtár  Sipi

  16

  17
  17-19h  
  Füredi Fészek
  Enneagram klub  
   
  Sipi
   

  18
  Füredi Fészek
  Ingyenes reiki kezelés
  . -  Zsóka

  17-19h   Füredi Fészek
  Nyitott nap   
   Sipi  

  19
  17-19h
  Füredi könyvtár

  Hangfürdő

  Szabó Zoltán Gábor


  Everness fesztivál 
  Everness Fesztivál
  Balatonkenese

  Sipi  

  21


   

  Zsóka

  Tavaszköszöntő BÁL  a Füredi Fészekben

  24

  25
  17-19h  
  Füredi könyvtár

  Pongrácz Dóra:
  Párkapcsolatok iskolája.

  Diád gyakorlatok
  -

  26
  17-19h
  Füredi könyvtár

  Sipos György
  A Hellinger féle családállítás infozófiája és gyakorlata
  ---------------------

  27

  28

  29

  30

   

     Egyéb tanfolyamok, rendezvények                                      Wagner Lajos

  Hétfő

  Kedd

  Szerda

  Csütörtök

  Péntek

  Szombat

  Vasárnap

   

   

   

   

   

  1

  2

  3

  4

  5
  18-20
  Reiki klub Dunavarsány
  Wagner L

  6

  7
  18-20
  Reiki klub Dunavarsány
  Wagner L

  10

  11

  12
  18-20
  Reiki klub Dunavarsány
  Wagner L.

  13

  14
  18-20
  Reiki klub Dunavarsány
  Wagner L

  15

  16

  17

  18

  19
  18-20
  Reiki klub Dunavarsány
  Wagner L.

  20

  21 
  18-20
  Reiki klub Dunavarsány
  Wagner L

  22

  23

  24

  25

  26
  18-20
  Reiki klub Dunavarsány
  Wagner L.

  27

  28
  18-20
  Reiki klub Dunavarsány
  Wagner L

  29

  30

   


  Búcsúzunk tölük....


   

   Király István

         

   

  2011. november 25. Kiskunfélegyháza, Felső temető.

   

     Akár a csípős hidegre és a hosszúra nyúlt hivatalos búcsúztatóra is foghattuk volna könnyeinket és pirosló orrunkat, ha jobban el tudtuk volna rejteni fájdalmunkat. A lélekharangtól kísért rövid séta után mintegy 50-70 tanítvány, barát, pályatárs, rokon és ismerős állt a sír közelében, amin a félrehúzott márványtető jelezte, hamarosan ide kerül az asztalon álló díszes urna István hamvaival. A virágoktól duzzadó szalagos koszorúk is erre vártak, akár csak a reikis kezekben szorongatott vörös szegfűk...

     Néhányan ugyan felkapták a fejüket, de a többség számára nem volt meglepő, amikor azt kértem a jelenlévőktől, hogy alkossunk kört a sír körül és fogjuk meg egymás kezét (jól is esett egy meleg kéz elgémberedett ujjainknak) -- hiszen oly sokat álltunk Istvánnal egy-egy fénykörben, mi sem természetesebb hát, hogy így búcsúzzunk el tőle...   azután elkezdtem mondani valami ilyesmit:

   

        Felkértek, hogy az Egyesületünk nevében búcsúzzak el Istvántól...
  ...
   és hát ... való igaz, hogy az elmúlt 18 évben több társadalmi szervezetben dolgoztunk együtt, de én mindig csak mint embert, barátot vagyok képes látni őt magam előtt, mintsem egy szervezet vezetőségi tagját.

  Az első emlékem Istvánról ez az 1993-ban készült fénykép Kövesi Péter reikitáborában, amint a makrobiotikus étkezés nevében dinnyézünk egy  asztal átellenes sarkánál ülve. Akkor ismerkedtünk meg, egyikünk sem volt még reikimester - én éppen csak belecseppentem ebbe a csodálatos új világba, ő már alaposan tájékozott volt. Azonnal közös társaságunk lett, és onnantól kezdve sok közös munkánk. Ő hamarosan mester lett mi pedig az USUI Alapítvány keretében neki is szerveztünk tanfolyamokat. Én szinte mindegyiken ott voltam, mert nagyon szerettem azt a szeretetteli filozofikus hangulatot, amit meg tudott teremteni a tanfolyamokon. Tanáros, visszakérdező stílusban tartotta fenn az érdeklődést a hallgatókban és bensőséges, karizmatikus tanításával mindenkivel szoros kapcsolatba került egészen rövid idő alatt. Tanítványai hosszú éveken keresztül szorosan kötődtek hozzá - sokan közülük most is itt vannak.

      Sok kritika érte őt akkoriban azért, mert más reiki-szerű energiaátadási módszerekbe is beavatást kapott - féltették tőle a tradícionális reiki tisztaságát. Én nagyon becsültem őt ezért, mert csak akkor volt hajlandó valamiről bármilyen véleményt mondani, ha előzőleg személyesen megtapasztalta - látatlanban sohasem. Képtelen volt bármit csak hallomás vagy előítélet alapján véleményezni - ő Tamás volt, neki bele kellett dugnia az ujját a sebekbe, meggyőződni a valóságról. Ez a tulajdonsága végigkísérte az életét. Akár csak a kíváncsisága minden új, eddig nem tapasztalt elmélet, filozófia, szertartás mifene iránt. Neki mindent ki kellett próbálnia, -- érdemes végignézni a honlapunkon a bemutatkozását: több iskolát végzett, mint mi mindannyian együttvéve -  meg kellett érteni, össze kellett vetni eddigi tapasztalataival - és ha kellett, képes volt kidobni a régi modellt az újért. Ezt kevesen képesek megcsinálni, a legtöbben ragaszkodnak a már bevett mintákhoz.


  1995-től az ARANYHÍD Reiki Szolgálat keretében is sok tanfolyamot szerveztünk neki, sőt már közösen találtunk ki dolgokat. Ilyen volt az első Reiki Csend, amit a Petneházy Club Hotel faházaiban tartottunk. Kitaláltunk csoportreikiből, szaunából és egy relaxációs reikis masszázsból álló forgószínpadot 20 főre - fantasztikus élmény volt. Emlékszem, ahogy a mozdulatsorokat kialakítottuk, István milyen lelkesen tanította, hogyan vegyük el úgy a kezünket a másik testéről, hogy ne lehessen megérezni, hogy már nincs ott. Később közös táboraink is voltak, a Gödöllő - Babatpusztai erdészházban szervezett például sokunk számára örök emlék marad.
  96-tól már én is mester lettem és egy jó időre elváltak útjaink, csak időnként futottunk össze - sok tanítványa járt a nyitott napjainkra, néha ő is megtisztelt minket.

   

  2010-ben hívott el Péter a MaTURE egyesületbe és örömmel tapasztaltam, hogy István is vezetőségi tag. Gyorsan pótolni kellett a kiesett éveket - meglátogattam az iskolájában és felvettem vele egy beszélgetést. Érdekes volt, hogy amikor összevágtam a videót és elküldtem neki, egy sor apró részlettel elégedetlen volt. Addig -  addig küldözgettük ide oda a javítást, míg megelégeltem és megkértem jöjjön el hozzám, üljön le mellém és csináljuk együtt megfelelőre. Rendkívül alapos volt. A feliratok szövegét, elhelyezését, betűméretét, színét, hátterét stb. órákon keresztül igazgattuk, mire mindent kipróbálva beletörődött, hogy ennél jobb már nem lehet.

   

  Vagy két napon át beszélgettünk ezt követően, elmeséltem neki az infozófiát - az én világmodellemet és ő lázasan vetette össze az új látásmódot az övével, dekódolta a maga nyelvére és nagyon meg volt elégedve, hogy lényegében ugyanarról beszélünk mindketten, csak más megközelítésben. Az enneagram karakterológia viszont annyira megtetszett neki, hogy eljött az idén májusi tanfolyamomra és egy nagyon vidám jó hangulatú hétvégét élhettünk meg a többi szerencsés résztvevővel (mint pl. Torba Andi) együtt - ahogy azt a Enneagram fészbukos oldalán lévő fényképek is bizonyítják. Nagyon boldoggá tett, hogy egy kicsit törleszthettem neki a tőle kapott sok tudásért.


   

  A honlapunkon lévő bemutatkozó oldalai megírásával is sok dolgunk volt, nem beszélve az ösztönzésemre írt reikis tanításairól, ami tele volt japán írásjelekkel, többféle betűmérettel, idézetekkel és hát annak bizony pont olyannak kellett kinéznie, ahogy ő azt elképzelte. Valahogy úgy éreztem, sürgetnem kell, haladjon az írással, pedig akkor nem látszottak rajta a betegségének a tünetei.
    

  Ősszel tartott egy előadást a Füredi könyvtárban és akkor kellett újra megélnem azt, amit már majd egy évtizeddel ezelőtt egyszer már megéltem - látni  a hirtelen elfogyását. Előadás után kivittem a pályaudvarra, beszélgettünk. Boldogan mesélt az ajándékba kapott évekről. Vigasztalt: nincs semmi baj! Hasonlóan az utolsó találkozásunknál a Kuckóban szeptember 23án. Gyenge volt, mégis nagyon erős. Mindketten tudtuk mi vár rá, mégis a jövőt terveztük - én sürgettem a reikis írásainak a befejező részét és ő megígérte, hogy küldi azonnal, ahogy ez a kis gyomorfekélye rendbe jön. Mást mondott a száj, mint a szív - elköszöntünk.


  És most itt állunk újra együtt és ismét csak elköszönünk. Szorítsuk meg egymás kezét a fénykörben, érezzük magunkon a reiki fényét és hallgassuk meg, ahogyan Márti elköszön az ő nevében:

   

    Ne jöjj el sírva síromig,
    Nem fekszem itt, nem alszom itt;
    Ezer fúvó szélben lakom…
    Gyémánt vagyok fénylő havon.
    Érő kalászon nyári napfény.
    Szelíd esőcske őszi estén.
    Ott vagyok a reggeli csendben,
    A könnyed napi sietségben.
    Fejed fölött körző madár,
    Csillagfény sötét éjszakán.
    Nyíló virág szirma vagyok,
    Néma csendben nálad lakok.
    A daloló madár vagyok,
    S minden neked kedves dolog…
    Síromnál sírva meg ne állj;
    Nem vagyok ott, nincs is halál.


  Vegyél egy mély levegőt, és ahogy kiengeded, vele együtt az itt és most összegyűjtött reikit küldjük el azoknak, akik csak lélekben vannak velünk, akiknek ugyanúgy fáj, mint az ittlévőknek, hogy a jövőben már csak szellemi síkon találkozhatnak Istvánnal.

   

  Miután elengedtük a kezeket, mindenki mondott egy két szót, amelyben megköszönte, amit ő személyesen kapott Istvántól - a tanítását, a barátságát, a türelmét, példamutatását, kedvességét, eltökéltségét... Már akkor láttam, hogy bőven lenne még mit mondani sokunknak, ezért arra kérek mindenkit, ossza meg velünk azokat az emlékeket, tanításokat, amit Istvántól kapott. Írja meg a MaTURE fészbuk oldalán hozzászólásként, vagy küldje el nekem levélben. Közzétesszük a honlapunkon.

   

  Őrizzük meg jól, amit tőle kaptunk!

   

  - Sipi -

   

  Márti - többek kérésére -  megküldte a vers eredeti változátát is:

     Mary Elisabeth Frye


      Do Not Stand at My Grave and Weep  Do not stand at my grave and weep,
  I am not there; I do not sleep.
  I am a thousand winds that blow,
  I am the diamond glints on snow,
  I am the sun on ripened grain,
  I am the gentle autumn rain.
  When you awaken in the morning’s hush
  I am the swift uplifting rush
  Of quiet birds in circling flight.
  I am the soft starlight at night.
  Do not stand at my grave and cry,
  I am not there; I did not die.

   

   

   


  Szabó erzsébet

   Szomorúan tudatjuk mindenkivel, aki szerette, tisztelte Őt, hogy Szabó Erzsébet tradicionális Usui reikimester, az egykori USUI Alapítvány tevékeny tagja, sokezer reiki beavatott örökös mestere 2013 augusztus 24-e óta nincs többé közöttünk és röviddel a halála után szűk családi körben a temetése is lezajlott. Hosszú, fájdalmas betegségét türelemmel és bizakodással viselte. Örült, mikor nyár elején a MaTURE reiki egyesület tiszteletbeli tagjának kértem fel, jólesett neki, hogy nem felejtkeztünk el róla. Csak egy kis időt kért még, amíg jobban nem lesz...
  Az én emlékezetemben mindig az a mosolygós, vidám lány fog élni róla, amilyen képet 1993ban készítettem a mestertalálkozón...
  Sipi